معرفی رشته پرستاری
میخواهیم به معرفی رشته پرستاری بپردازیم و برخی دروس رشته پرستاری رو بررسی کنیم و در آخر نگاهی به بازار کار پرستاری بیاندازیم.
پرستاری یکی از شاخه های علوم پزشکی است که وظیفه ی مراقبت از بیماران را به عهده دارد. البته با پیشرفت علم و تکنولوژی بر خلاف گذشته پرستاری نیازمند مدرک معتبر است و وظیفه ی یک پرستار تنها محدود به مراقبت از بیماران نمیشود. در تقسیم بندی ها آکادمیک ارزش یک پرستار هم تراز ارزش یک پزشک بیان شده است زیرا بیمار بیشترین ارتباط را در بیمارستان با پرستار دارد و رضایت بیمار از پرستار به معنای رضایت او از بیمارستان است.
به طور کلی نقش های یک پرستار را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
- ثبت مشخصات بیمار در پرونده های پزشکی او و گزارشات پرستاری
- بررسی منظم وضعیت بیماران از جمله گرفتن دمای بدن، اندازه گیری فشار خون و کنترل وضعیت تنفسی آنها
- کمک به پزشکان و سایر تیم درمان
- دادن داروی بیماران مطابق با دستور پزشک
- انجام تزریقات، تزریق خون، تمیز کردن و پانسمان زخم ها
- استفاده از تجهیزات و دستگاه های پیشرفته پزشکی
- احترام به بیماران و رعایت حقوق آنها
- همکاری با بخش های مختلف بیمارستان
- آرام سازی محیط فیزیکی، کنترل دما و نور، سر و صدای محیط و سایر عوامل محیطی و تامین شرایط استراحت به آرامش بیمار
- کنترل و نظارت بر کار واحد پرستاری و برنامه ریزی شیفت های کاری (از وظایف سرپرستار)
تاریخچه رشته ی پرستاری
پرستاری حرفه ای در ایران برگرفته از کشور های اروپایی است.اولین بار در سال ۱۲۹۴ در ارومیه مدرسه پرستاری دایر گردید.در سال ۱۳۳۷ طبق مصوبه صنف پرستاران پذیرش داوطلبان با مدرک دیپلم در دوره ی ۳ ساله ی پرستاری شروع شد و ارزش مدرک پرستاری معادل لیسانس در نظر گرفته شد.در سال ۱۳۵۴دوره ی لیسانس پرستاری در وزارت علوم تصویب گردید و طول این دوره به ۴ سال افزایش یافت. در سال ۱۳۶۵ با تشکیل دانشکده ی پرستاری این رشته ی دانشگاهی توسعه ی فراوان یافت.اولین زن پرستار ایرانی فاطمه توانایی و اولین پرستار مرد دارنده ی مدرک دانشگاهی پرستاری در ایران مرتضی حسن پور بود.
آشنایی با دروس رشته پرستاری
رشته ی پرستاری در سه مقطع کارشناسی ،کارشناسی ارشد و دکترا در دانشگاه های علوم پزشکی وجود دارد. طول مدت تحصیل مقطع کارشناسی این رشته حداقل ۴ سال و حداکثر ۵ سال بوده و پس از آن امکان ادامه تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا وجود دارد.دروس رشته پرستاری را به دو گروه علوم پایه و علوم تخصصی می توان تقسیم بندی کرد.
دروس پایه شامل: انگل شناسی ،میکروب شناسی،بیوشیمی،ایمونولوژی و فیزیولوژی تشریح است.
دروس تخصصی شامل: پرستاری بهداشت،پرستاری بهداشت جامعه،پرستاری مادران و نوزادان،بیماری های داخلی، بیماری ها و پرستاری های مربوط،اخلاق پرستاری و پرستاری در فوریت ها است.
رشته ی کارشناسی پرستاری ،عمومی بوده و گرایش خاصی ندارد اما از مقطع کارشناسی ارشد به گرایش های متنوعی تقسیم میشود. ازجمله گرایش های مقطع کارشناسی ارشد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- روان پرستاری
- پرستاری ویژه
- بهداشت
- مدیریت
- داخلی جراحی
- اطفال
وهمچنین گرایش های مقطع دکترا موارد زیر را شامل میشود:
- آناتومی
- بافت شناسی
- اپیدمیولوژی
دوره دكتراي پرستاري
دارندگان مدرك كارشناسي ارشد پرستاري طبق ضوابط خاصي ، قبولي در آزمون كتبي ورودي و مصاحبه و گذراندن دوره آموزشي شامل 25 واحد دروس اختصاصي، 20 واحد رساله دكتري و امتحان جامع دكتري به دريافت درجه دكتراي پرستاري نايل ميگردند.دارندگان درجه دكتراي پرستاري در حال حاضر امور برنامهريزي آموزشي و پژوهشي ، تدريس و تحقيق و مديريت در سطوح بالاتر را در دانشگاههاي علوم پزشكي (آزاد و دولتي) عهدهدار ميشوند.
بازار کار پرستاری و درآمد آن
بعد از معرفی این رشته بهتره نگاهی به بازار کار پرستاری بیندازیم.اگر مي خواهيد زود استخدام بشوید و شغل و حقوقتان تضمين باشد پرستاری بهترين رشته است. رشته پرستاری با وجود سختی های که دارد از یک بازارکار عالی برخوردار است از بین تمام رشته های کارشناسی تنها رشته ای است که بیکار ندارد (مگر اینکه کسی خودش نخواهد کار کند). درآمد یک پرستار بستگی به محل استخدام، پست های بیمارستان، ساعت شغلی و موقعیت جغرافیایی دارد. برخی گفته های حاکی از آن است که درآمد پرستار و پزشک بیمارستان اختلاف فاحشی با هم دارند که شاید خیلی عادلانه نباشد.از طرفی در مقایسه درآمد پرستار،در ایران با سایر کشورها بسیار متفاوت و کمتر می باشد که گاهی باعث مهاجرت پرستاران به خارج از کشور شده است.
پرستار می تواند در بیمارستان ها، درمانگاه ها، مراکز درمانی، مراکز نگهداری سالمندان و کودکان دولتی و خصوصی کار کند. شرایط محیط کار پرستار بستگی به نوع مسئولیت و بخشهای بیمارستان و مراکز درمانی که در آن مشغول می باشد، دارد مثلا یک پرستار که در بخش اورژانس و یا پایگاه اورژانس بیمارستان کار می کند یا پرستاری که در بخش اطفال بیمارستان یا بخش داخلی و جراحی و یا ICU و CCU و یا اطاق عمل از نظر شرایط محیط کار با هم تفاوت دارند . پرستار می تواند در بیمارستان براساس سطح تحصیلات ( کارشناسی ، کارشناسی ارشد، دکتری ) و سابقه کار، در پستهای پرستار شیفت ، سر پرستار ، سوپروایزر بالینی ، سوپروایزر کنترل عفونت ، سوپروایزر آموزشی و ریاست پرستاری بیمارستان مشغول به کار شود .همچنین می تواند به صورت پرستار خصوصی در منازل بیماران کار کند.
بسیار عالی حرف نداره واقعا لذت میبرم