در طی چندین سال تحصیل و تدریس در علوم پزشکی به کرات به دانشجویان و داوطلبینی برخوردیم که علیرغم تلاش فراوان برای مطالعه و یادگیری مطالب پرحجم کتب علوم پزشکی، نمی توانند سر جلسه امتحان یا کنکور نتیجه مطلوب را بگیرند. با بررسی شیوه مطالعه این افراد به این نتیجه رسیدیم که بسیاری از آنها توانایی دسته بندی و تفکیک مطالب و نگاه کل به جزء را در ذهن خود ندارند.
مشکل این است که این افراد از ابتدا به مطالب به صورت جزء به جزء نگریسته اند، در حالیکه قبل از فرود به جزیره ناشناخته هر فصل می بایست از بالا مختصات کلی آن را در ذهن ترسیم کرد. دقیقاً مثل نرم افزار نقشه گوگل (google map) یک بار نمای کلی نقشه را با دیدن نام مناطق، اتوبان ها در نظر می گیرید و سپس بر روی فلان خیابان یا کوچه زوم میکنید. نگاه کل به جزء و دسته بندی شده در مطالعه نیز به همین صورت است. اگر شما مطالب را در قالب نکات مجزا حفظ کنید، هیچ وقت نمی توانید ارتباط آنها را با یکدیگر متوجه شوید.
مزیت دیگر کتاب های نمودارنامه علاوه بر خلاصه بودن، دسته بندی مطالب مرتبط باهم است. در حقیقت نویسنده، کتاب رفرنس را پس از مطالعه، خلاصه برداری کرده و مطالب سردسته و زیردسته را برای شما به شکلی زیبا در قالب نمودارها و شاخه ها رسم کرده است. بطوری که وقتی یک صفحه از کتاب نمودارنامه را می خوانید و می فهمید، مطمئن باشید که چندین صفحه از کتاب رفرنس را خوانده و فهمیده اید! بنابراین بعد از تهیه کتاب، تنها کاری که شما انجام می دهید، این است که کتاب را باز کنید و بخوانید! خلاصه برداری نکنید، فقط سعی کنید ارتباط مطالب را با هم پیدا کنید و دیگر هیچ…
1- فضاهای خالی زیادی که در اطراف نمودارها وجود دارد، باعث شده که استاد در حین تدریس بتواند به دانشجویان بگوید نکته ای که لازم است را در کنار همان مطلب یادداشت کنند.
2- برخلاف کتب تشریحی که سرشار از متون و نکات پشت سرهم است، کتاب های نمودارنامه با بکار بردن هنر گرافیک، چینش مطالب را به گونه ای انجام داده که دانشجو بتواند با کمک حافظه تصویری مطالب را بفهمد نه اینکه حفظ کند.
3- کتب نمودارنامه با حجم پایین خود در حالیکه هیچ مطلب مهمی از آن جا نیفتاده است، باعث می شود دانشجو در طول ترم و در ایام امتحانات هراسی از خواندنش نداشته باشد.
1- در ایام نزدیک به کنکور، کتب نمودارنامه برای آن هایی که هر منبعی خوانده اند به عنوان یک کتاب مروری بسیار کمک خواهد کرد.
2- کتاب های نمودارنامه با حجم کمی که دارد، برای داوطلبانی که فرصت زیادی تا کنکور ندارند یا ساعات مطالعه کمی دارند، معجزه می کند! بخصوص اگر در کنار کتاب های تست تاس و یا جعبه سیاه مطالعه شوند.
3- داوطلبانی که حتی از کتاب های محبوبی همچون صفرتاصد یا نود پلاس بعنوان درسنامه برای کنکور استفاده می کنند، قبل از شروع مطالعه هر فصل نگاهی به همان فصل از نمودارنامه می کنند و مطالب سردسته و زیردسته را در ذهن خود ترسیم می کنند. این کار باعث می شود تا زمان زیادی را در طول مطالعه برای خود ذخیره کنند.